Logo


 

Ny bog fra Aarhus Universitetsforlag

Udkommer 24. november

 

Sigøjnere

 

1000 år på kanten af Europa

Af Carsten Fenger-Grøndahl & Malene Fenger-Grøndahl

 

DKK 348.00, 408 s., 2006
ISBN 87 7934 272 8

 

En ny nation, sigøjnernes, er ved at blive skabt inden for EU’s rammer. Det er en af påstandene i denne bog, der med en blanding af rejsereportage, interviews, analyse og fakta tegner et broget og farverigt billede af Europas største etniske minoritet, sigøjnerne, eller romaerne, som de foretrækker at kalde sig.

 

Gennem tusind år på kanten af de europæiske samfund har romaerne formået at bevare deres eget sprog og en særegen kultur, og med udvidelsen af EU med en række central- og østeuropæiske lande er de fleste romaer samlet inden for samme politiske fællesskab. For første gang i historien er der tegn på, at romaerne organiserer sig politisk og kan komme til at udgøre en magtfaktor i fremtidens Europa.

 

Men skal romaernes nationsopbygning undgå at blive en trussel – i form af bølger af fattige migranter, som trækker et spor af kriminalitet og sociale problemer efter sig – skal politikere på kommunalt, nationalt og europæisk plan skride til handling nu. Mange romaer er nemlig, trods tusind års tilstedeværelse i Europa, fortsat marginaliseret og udstødt.

 

Forfatterne har besøgt vidt forskellige romamiljøer i 12 lande og videregiver i ord og 100 billeder deres indtryk fra disse besøg. Fortællingen begynder i Indien, romaernes ’moderland’, og slutter i Skandinavien, hvor romaerne kæmper for at blive en anerkendt del af et moderne samfund. Undervejs overværer vi religiøse ritualer i Frankrig og deltager i farvestrålende flamencofester i Spanien. Vi følger den barske hverdag i Slovakiets grå ghettoer og besøger et landsbysamfund i Rumænien, hvor teenageægteskaber er normen.

Til forlagets hjemmeside..

 

Presseeksemplarer kan rekvireres på forlaget, tlf. 89 42 53 70, e-mail ahj@unipress.au.dk

 

Forfatterne kan kontaktes på tlf. 26 74 25 76, e-mail fenger-grondahl@mail.tele.dk

 

 

Med venlig hilsen
Aarhus Universitetsforlag
http://www.unipress.dk/da-dk/Item.aspx?sku=1302